Težnja uklanjanju dlaka sa tijela, odnosno depilacija, mogli bi reći da je stara kao pećinski ljudi. Arheolozi imaju dokaze da su muškarci brijali svoja lica još prije 20000 godina, koristeći oštro kamenje i školjke kojima su sjekli kosu. Sumeri su uklanjali dlake sa nekom vrstom pincete. Drevni Arapi je koristili takođe. Egipćani, najpoznatija je Kleopatra, su to radili nekom vrstom bronzane britve (pronađena u grobovima), neki sa šećerom, drugi s pčelinjim voskom. Grci su veliku pažnju pklanjali svojim glatkim tijelima, kako depilaciji tako i raznim tretmanima nakon toga. Rimski muškarci su brijali svoja lica. Rimske dame su čupale obrve s pincetom. Druge primitivne metode uklanjanja dlačica uključuju skidanje trljanjem kože s abrazivnim rukavicama ili diskovima koji imaju fini papir na sebi.

Rane depilacione smjese su izrađene od sastojaka poput smole, vina ili guma ekstrakta, masti. 4000-3000 prije Hrista, smjese sadrže prirodni arsen, živi kreč i skrob kako bi se napravila neka vrtsa tijesta.

Bliski istok
Među starim Egipćanima, biti svježe izbrijanog lice bio je simbol statusa. Prema Herodotu, 'Egipćani su obrijan tokom života, ali nakon smrti neka njihova kosa i brada rastu. " Oni koriste depilacione kreme, britve i gumica kamenje za tu svrhu. Oba pola briju se na ćelavo i daju se praviti perike za njih. Praksa uklanjanja dlaka nije ograničena na lice i glavu. Egipatske žene brijale su i svoje noge. Koristile su već pomenuti recept na bazi skroba, arsena i kreča.

Ova opsjednutost brijanjem i depilacijom vjerojatno imala puno veze s higijenom kao i sa idealima ljepote i mode. Vruća bliskoistočna klima potiče bakterije i bolesti i uklanjanje svih dlačica je preventivna mjera protiv infekcije.

Sem pomenutog koristi se proces depilacije na bazi šećera uključujući primjenu prirodnog šećera (obično šećer, limun i drugi prirodni sastoci bi se kuvali…) Visok sadržaj šećera blokira bakterijski rast. Metoda je navodno nastala iz bliskoistočnog svadbenog rituala. Noć prije vjenčanja nevjeste imaju sve dlake na tijelu, osim obrva i kose na svojim glavama. Prema predaji, mlada održava svoje tijelo depilacijom bez dlaka tokom braka kao simbol čistoće i poštovanja prema svom mužu.

Umjetnost i artefakti pokazuju da su I Mesopotamci obrubljivali suvišne dlake iz njihovih obrva pincetom. Tokom iskopa Ura, glavnog grada Kaldejaca, pincete su pronađene u grobnici koja datira oko 3500 godina prije Krista.

U procesu za uklanjanje dlaka koji dolazi iz Arabije, žene su koristile zavijena pamučna vlakna kroz svoje prste i brzo na svojim nogama okruživale i izvlačile dlake.

Indija
U dolini rijeke Ind u Pakistanu, higijena je vjerski imperativ za drevne Hindusa. U drevnoj Indiji, prsa i stidne dlake su brijane, a brada i brkovi svaki četvrti dan.

Evropa
Depilaciju su Evropljani preuzeli od Grka i Rimljana. U rimsko doba, prvo brijanje u mladosti počelo se smatrati ulaskom u odraslu dob.
U srednjem vijeku, viša klasa Evropljanki želi biti blijede puti. U 13 vijeku. U nekim francuskim spisima iz tog doba se pominju"britve i kliješta."
Puritansko vaspitanje srednjovjekovne crkve će spriječiti većinu engleskih žena da uživaju u blagodetima kozmetike. Crkva vjeruje da je upotreba kozmetike mijenjane izgleda Božije slike.
Anglsaksonci ipak koriste pincete za čupanje suvišnih dlačica sa obrva i drugih dijelova tijela. Do sredine 15. vijeka, to je bio moderan način da uljepšaju obrve i imaju visoko, obrijano čelo.
Visoka čela će biti modni detalj i kroz elizabetansko doba. Ako žena nije imala visoko čelo, ona je čupala svoju kosu kako bi imala takav izgled. Pominje se da su žene često koristile orahovo ulje na dječjim čelima u nadi da će im spriječiti rast kose. Takođe su koristili zavoje natopljene sirćetom.
Postojale su mnoge alternativne metode uklanjanja dlačica. Preporučuju se 'tvrdi, suhi mačiji izmet te njegovo miješanje s jakim sirćetom za kvalitetno djelovanje.
Jedan od prvih instrumenata koji je posebno dizajniran za brijanje je sigurnosna britva . Izumio je 1762 francuski brijač, Jean Jacques Perret, i ona je zapakovana u metalni štitnik duž jednog ruba oštrice kako bi se spriječilo slučajno ozlijeđivanje.

Sjeverna Amerika
Indijanci su brijali svoje brkove, a američke žene primijenjivale obloge od kaustične sode za ukloniti dlake.
Postoje dokazi o marketingu za depilaciju u Sjedinjenim Državama davne 1844. u oglasima za dr. Gouraud, izumiteljom depilacionog praška, koji je reklamirao svoj proizvod povezujući ga sa Kraljicom od Sabe. Gouraud oglas je tvrdio da je Solomon, pronašao vrlo lijep uljepšavajući prašak čija tajna je umrla sa njim, dok ga nije je otkrio dr. Gouraud, čiji 'Puder pripremljen djelotvorno će ukloniti svaku pojavu dlaka. "

Budimo iskreni: metode uklanjanja dlaka mogu biti vrlo neugodne, a za neke žene, stvarno bolne. U tom slučaju depilacija može biti dobar izbor za Vas, ako već ne možete priuštiti elektrolizu ili lasersko uklanjanje dlaka.

Kako funkcioniše depilacija?
Depilaciona sredstva su jake hemikalije koje razgrađuju i otapaju dlaku unutarfolikula. One ne uništavaju folikul kose, već samo unište dlaku na ili neposredno ispod površine kože. Depilatori dolaze u formi gelova, krema, losiona i sprejeva.
Nakon primjene depilacionog sredstva, pustite da djeluje prema priloženom uputstvu, obično samo nekoliko minuta, a zatim ga isperite i to je kraj.
Završili ste sa depilacijom.

Primjena depilacije kod kuće
Prije upotrebe bilo kojeg depilacionog sredstva, u bilo kom obliku, važno je napraviti test kako bi bili sigurni da nijeste alergični na njega. Nanesite malu količinu depilatora u diskretnom području,u skladu s uputstvom, i posmatrajte kako bi bili sigurni da nemate reakciju. Preporučljivo je napraviti ovaj test dan ili dva prije nego namjeravate obaviti depilaciju, da bi izbjegli moguće faktore neprijatnog iznenađenja.
Pobrinite se da slijedite uputstvo tačno - to nije proizvod koji se ostavlja duže nego što je propisano u uputstvu jer mislite da ćete dobiti bolji rezultat. Postoje jake hemikalije u sredstvima za depilaciju i možete pretrpjeti opekotine, osip i sl., kaorezultat pogrešnog korišćenja (a ponekad,čak, i pravilnog korišćenja).

Prednosti
Depilacija je vrlo lagana, jeftina i bezbolna metoda uklanjanja dlačica. Možete voditi brigu o tome u privatnosti vlastitog doma. Treba samo nekoliko minuta za taj metod, tako da nećete izgubiti cijeli dan.

Možete koristiti ove proizvode sami, bez posebnog vježbanja, tako da to može biti urađeno nenametljivo, pogotovo ako vam je neugodno s obzirom na depilaciju osjetljivih (intimnih) područja.

Nedostaci
Kao što je ranije pomenuto, ovi proizvodi mogu izazvati alergije nakoži, tako da obavezno uradite test prije korišćenja kako bi bili sigurni da nemate reakciju. Naravno, ako imate bilo kakvu nelagodu ili reakciju na proizvod, prestanite koristiti odmah i operite se dobro. Posavjetujte se safarmaceutom u apoteci što preduzeti u tom slučaju (svrab, peckanje, crvenilo…).

Drugo, ove hemikalije su vrlo jake, one mogu imati opor miris. Koristite ih u dobro prozračnom prostoru. Rezultati
Se ne čekaju dugo.

Odabir proizvoda
Postoji mnogo različitih depilacionih proizvoda dostupnih na tržištu. Može potrajati neko vrijeme kako bi pronašli onaj koji najbolje odgovara vašem tipu dlake.
Dlake lica se razlikuju od dlaka u bikini zoni, a neki proizvodi izrađeni su za određene tipove dlaka. Ponekad možete imati reakciju na određeni depilator, a ne na drugi.

Tretman nakon depilacije
Nakon depilacije poželjno je dobro isprati to područje da se ukloni sredstvo za depilaciju. Čime ćete ga njegovati zavisi od više faktora.
Neko ima normalnu kožu koja ne zahtijeva posebne tretmane i odgovara mu bilo kakva krema (dječija, za ruke, mlijeko za tijelo i sl.).
Sljedeći su oni koji imaju osjetljivu kožu lica, a tijela ne. Njima se preporučuje neka nježna dječija krema, mlijeko ili termalna voda. Takođe, vrlo zahvalnim se pokazala kombinacija Pantenol rastvora i hidrogena 3% u jednakim omjerima. Ovim osobama se preporučuje da depilaciju rade uveče i da prespavaju noć ne izlazeći vani, pogotovo u zadimljene prostorije.
Još veći problem imaju oni kojima se javlja osip u vidu tačkica nakon depilacije, te im je problem kako to sanirati prvi ili drugi dan, a pogotovo u ljetnim mjesecima kada svi žele napolje, a lagano se oblače.
U tom slučaju se preporučuje već pomenuti rastvor Pantenola i hidrogena. Ako on ne pomaže, u apoteci se može kupiti Rivanol, koji je relativno jak antiseptik. Najbolje bi ga bilo ostaviti u frižideru da se malo ohladi i nakon depilacije upotrijebiti.

Mr Ph Pavle Jurlina

Sledeći članak

Zastita od sunca